DSC_0124_1
DSC_0126_1
DSC_0107_1
DSC_0103_1
DK/NO Rosen-/Orangebrød – 10 stykker

Dette skal du bruge:
50g. smør
1,5 dl. Sødmælk
Tørgær
Pose 1

FYLD:
50g. smør.
50g. sukker.

Glasur:
Pose 2
20-25 ml. Rosenvand el. orangeblomstvand. (købes separat)

Lun mælken til ca. 35 grader og opløs tørgæren heri.

Smelt smørret og lad det køle lidt, inden det tilsættes mælken. Tilsæt pose 1 og ælt dejen godt på maskine eller i hænderne.

Stil dejen et lunt sted tildækket og lad den hæve i 45 min. Luften slås ud af dejen og rul den ud 30 x 20 cm.

Rør smør og sukker sammen og smør det ud på dejen. Fold nu alle sider indover, vær grundig, så fyldet bliver inden i rosen / orange brødet under bagningen.

Tryk eller rul nu brødet så det igen er ca. 30 cm langt.

Bages ved 220 grader i ca 15 min. Og lad det svale.

Rør pose 2 sammen med enten rosenvand eller orangeblomstvand og smør det du på brødet / kagen. Ønsker du en knap så kraftig glasur, kan du bytte lidt af rosen el orangeblomst smagen ud med lidt vand.

Kagen serveres ved at skære 2 cm tykke skiver.

SV Recept Rosen-/apelsinbröd – 10 stycken

Du behöver:
50 g smör
1,5 dl standardmjölk
Torrjäst
Påse 1

FYLLNING:
50 g smör
50 g socker

Glasyr
Påse 2
20–25 ml rosenvatten eller apelsinblomvatten (köps separat)

Värm mjölken till cirka 35 grader och lös upp torrjästen.

Smält smöret och låt svalna något innan du tillsätter mjölken. Tillsätt påse 1 och knåda degen väl i bakmaskin eller för hand.

Ställ degen på en ljum plats, täck och låt jäsa i 45 minuter. Knåda ut luften ur degen och rulla ut den till 30 x 20 cm.

Rör samman smör och socker och bred ut över degen. Vik in alla sidor noga så att fyllningen stannar kvar i brödet under gräddningen.

Tryck eller rulla brödet så det åter blir cirka 30 cm långt.

Grädda på 220 grader i cirka 15 minuter. Låt svalna.

Rör ihop påse 2 med antingen rosenvatten eller apelsinblomvatten och bred ut över brödet/kakan. Om du inte vill ha så stark smak på glasyren kan du byta ut lite av rosen- eller apelsinblomvattnet mot vanligt vatten.

Kakan serveras skuren i cirka 2 cm tjocka skivor.

DE Rezept Rosen-/Orangebrot – 10 stück:

Das benötigen Sie:
50 g Butter
1,5 dl Vollmilch
Trockenhefe
Beutel 1

FÜLLUNG:
50 g Butter
50 g Zucker

Glasur:
Beutel 2
20-25 ml Rosenwasser bzw. Orangenblütenwasser. (separat erhältlich)

Erwärmen Sie die Milch auf ca. 35 Grad und lösen Sie die Trockenhefe darin auf.

Die Butter schmelzen und etwas abkühlen lassen, bevor man sie zur Milch hinzufügt. Beutel 1 dazugeben und den Teig in der Maschine oder per Hand gut durchkneten.

Den Teig abgedeckt an einen warmen Ort stellen und 45 Minuten gehen lassen. Die Luft aus dem Teig klopfen und ihn auf 30 x 20 cm ausrollen.

Butter und Zucker vermischen und auf dem Teig verteilen. Nun alle Seiten einschlagen, dabei aufpassen, dass die Füllung beim Backen im Rosen-/Orangenbrot bleibt.

Drücken oder rollen Sie nun das Brot so, dass es wieder ca. 30 cm lang wird.

Bei 220 Grad etwa 15 Minuten backen. Und abkühlen lassen.

Beutel 2 entweder mit Rosenwasser oder Orangenblütenwasser vermischen und auf dem Brot/Kuchen verteilen. Wenn Sie eine weniger starke Glasur wünschen, können Sie etwas Rosen- oder Orangenblütenaroma durch etwas Wasser ersetzen.

Der Kuchen wird in 2 cm dicke Scheiben geschnitten.

NL Recept Roze-/Sinaasappelbrood – 10 stuks

Je hebt nodig:
50 g boter
1,5 dl volle melk
Droge gist
Zakje 1

Vulling
50 g boter
50 g suiker

Glazuur
Zakje 2
20-25 ml rozenwater of oranjebloesemwater (apart verkrijgbaar)

Verwarm de melk tot ongeveer 35°C en los de droge gist erin op.

Smelt de boter en laat ze iets afkoelen voordat je ze aan de melk toevoegt. Voeg inhoud van zakje 1 toe en kneed het deeg goed, met de hand of met de machine.

Bedek het deeg en laat 45 minuten rijzen op een warme plek. Druk de lucht uit het deeg en rol het uit tot 30 x 20 cm.

Meng boter en suiker en verdeel over het deeg. Vouw alle zijkanten naar binnen toe, doe dit nauwkeurig, zodat de vulling tijdens het bakken in het rozen/sinaasappelbrood blijft zitten.

Druk of rol het brood zodat het weer ongeveer 30 cm lang is.

Bak ongeveer 15 minuten op 220°C. Laat afkoelen.

Meng zakje 2 met rozenwater of met oranjebloesemwater en smeer dit op het brood / de cake. Als je het glazuur minder intens wilt, kan je een deel van het rozen- of oranjebloesemwater vervangen door een beetje water.

Dien de cake op door er plakken van te snijden van 2 cm dik.

FI Ruusu-/Appelsiinileipä – 10 annosta

Tarvitset:
50 g voita
1,5 dl täysmaitoa
Kuivahiiva
Pussi 1

Täyte:
50 g voita
50 g sokeria

Kuorrutus:
Pussi 2
20–25 ml ruusuvettä tai appelsiininkukkavettä (ostettava erikseen)

Lämmitä maito noin 35:een celsiusasteeseen ja liuota kuivahiiva siihen.

Sulata voi ja anna sen jäähtyä hieman ennen kuin lisäät sen maitoon. Lisää pussi 1 ja vaivaa taikina hyvin koneella tai käsin.

Peitä taikina ja anna sen nousta 45 minuuttia lämpimässä paikassa. Lävistä taikina, jotta ilma poistuu, ja kaulitse se 30 x 20 cm levyksi.

Sekoita voi ja sokeri, ja levitä se taikinalle. Taita kaikki sivut sisäänpäin. Ole huolellinen, jotta täyte pysyy ruusu-/appelsiinileivän sisällä leivonnan aikana.

Purista tai kaulitse leipä niin, että se on taas n. 30 cm pitkä.

Paista 220 asteessa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä.

Sekoita pussi 2 joko ruusuveteen tai appelsiininkukkaveteen, ja levitä se leivälle/kakulle. Jos haluat vähemmän intensiivisen kuorrutuksen, voit korvata osan ruusu- tai appelsiininkukka-aromista tilkalla vettä.

Tarjoa kakku leikattuna 2 cm paksuiksi viipaleiksi.

FR Recette Pain à la rose ou à l’orange – pour 10 pièces

Vous aurez besoin de:
50 g de beurre
150 ml de lait entier
Levure sèche
Sachet 1

Garniture:
50 g de beurre
50 g de sucre

Glaçage:
Sachet 2
20 à 25 ml d’eau de rose ou d’eau de fleur d’oranger (à acheter séparément)

Faites chauffer le lait à environ 35° et y dissoudre la levure sèche.

Faites fondre le beurre et le laisser refroidir légèrement avant de l’ajouter au lait. Ajoutez le sachet 1 et pétrissez bien la pâte à la machine ou à la main.

Couvrez la pâte et laissez-la lever pendant 45 minutes dans un endroit chaud. Faites sortir l’air de la pâte et étalez-la sur 30 × 20 cm.

Mélangez le beurre et le sucre et étalez-les sur la pâte. Repliez tous les côtés vers l’intérieur, en veillant à ce que la garniture reste à l’intérieur du pain à la rose ou à l’orange pendant la cuisson.

Pressez ou roulez le pain de façon à ce qu’il mesure à nouveau environ 30 cm de long.

Faites cuire à 220° pendant environ 15 minutes. Ensuite laissez-le refroidir.

Mélangez le sachet 2 avec de l’eau de rose ou de l’eau de fleur d’oranger et étalez ce mélange sur le pain ou le gâteau. Si vous souhaitez un glaçage moins intense, vous pouvez remplacer une partie de l’arôme de rose ou de fleur d’oranger par un peu d’eau.

Servez le gâteau en coupant des tranches de 2 cm d’épaisseur.